Natalija A Lani: V noči na božič

Na »Ta veseli dan kulture« v soboto, 3. decembra 2022, ko smo praznovali odprta vrata kulture, je luč sveta ugledal prvi založniški projekt novoustanovljenega Javnega zavoda Trubarjevi kraji otroška slikanica »V noči na božič«.

Ideja za slikanico se je porodila na lanskoletnem likovnem srečanju Trubarjevi kraji, ki ga zadnji dve leti v okviru KUD Primož Trubar vodi Marjana Dolšina Delač, in kjer sta sodelovali obe avtorici: Tadeja Nemček in Natalija A Lani.

Tadeja Nemček je prevedla in za sodobni čas priredila originalno angleško besedilo A Visit from St. Nicholas avtorja Clementa Clarka Moora. Verze je s čarobnimi ilustracijami dopolnila ilustratorka Natalija A. Lani.

Ilustratorka je izdelala 12 ilustracij z naslovnico in notranjimi veznimi listi, ki so na ogled v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji.

Projekt sta finančno podprla Občina Velike Lašče, ki je omogočila, da bodo slikanico prejeli tudi vsi predšolski otroci v občini Velike Lašče, ter Tadej Dolšina.

Razstava v galeriji Skedenj bo na ogled do konca januarja 2023. Slikanico bo možno kupiti v muzejski trgovinici na Trubarjevi domačiji, v času Festivala božičnega kruha pa tudi na božični tržnici v Velikih Laščah.

Oblikovanje: Špela Andolšek, s. p.

Gradivo so prispevali: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana, Mestni muzej Krško, Galerija Krško, Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana, Tanja Dvornik, Mokronog,
Tanja Debeljak, Ribnica, Družina Ahac (Šrajer), Srobotnik.

Fotografije: Boštjan Podlogar in Peter Centa.

Zahvale: Tanji Dvornik, hčeri Vladimirja Štovička iz Mokronoga, Mestnemu muzeju v Krškem, Galeriji Krško, Dolenjskemu muzeju v Novem mestu, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, Plečnikovi hiši v Ljubljani in Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Ostale razstave

Scroll to Top