100. obletnica rojstva Marije Perhaj Gorše

MARIJA PERHAJ GORŠE (19. 3. 1924 – 19. 2. 2014)                                                       »Jezik materni – slovenski jezik je naša temeljna izkaznica. V njem mislimo, ustvarjamo, pojemo, molimo in protestiramo. Je naša prva – in zadnja beseda.«

19. marca 2024 bo minilo natanko 100 let od rojstva Marije Perhaj Gorše, učiteljice ravnateljice, pesnice in pisateljice ter kulturnice. S svojim delom je pomembno sooblikovala življenje v Velikih Laščah, tako na področju šolstva, kulture in gledališča. Ob svojem prihodu v Velike Lašče, kjer je bilo kulturno dogajanje zelo živahno, se je takoj aktivno vključila v velikolaško kulturno društvo. Pričela je pripravljati proslave ob različnih priložnostih, predvsem ob obletnicah v Velikih Laščah rojenih slovenskih literatov: Trubarja, Levstika in Stritarja. Marija Perhaj je aktivno sodelovala v velikolaškem ljubiteljskem gledališču, včasih kot igralka, skoraj brez izjeme kot lektorica in dramaturginja. Uteho je iskala v pisanju. Bila je pesnica in pisateljica, od sredine šestdesetih let tudi članica Društva slovenskih pisateljev. Uvrščena je v Antologijo slovenskih pesnic.                                                                         

Junija 2000 je prejela častno občanstvo Občine Velike Lašče za izjemen prispevek na področju kulture in vzgoje.

 

V njen spomin bomo v Velikih Laščah v tem letu pripravili prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Levstikovem domu. Njeni obletnici pa bo posvečen tudi večer velikolaških ustvarjalk v četrtek, 14. marca na Trubarjevi domačiji.

Že zdaj lepo vabljeni!

 

Scroll to Top