Ženske za vse čase

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Ženske za vse čase, ki bo v petek, 17. marca 2023, ob 19. uri v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Muzejsko društvo Ribnica je že v letu 2021 pričelo z izdelavo seznama znanih osebnosti iz občin Dobrepolje, Loški Potok, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče, ki jih s svojim delovanjem društvo pokriva. Ob zbiranju podatkov so sodelujoči prišli do zaključka, da v vseh parkih kulturnikov med množico moških imen najdemo le maloštevilne ženske. Odločili so se, da v letu 2022 namenijo ženskam več pozornosti in jim posvetijo celoletni projekt ŽENSKE ZA VSE ČASE.

Pri raziskovanju smo naleteli na lepo število zanimivih, prav tako pa tudi družbeno pomembnih zgodb posameznic, ki so pustile pomemben pečat za celotno družbo. Bile so operne pevke, slikarke, pisateljice, gospodarstvenice, vidnejše kuharice, zdravnice idr. Vseh naenkrat niso mogli predstaviti, zato so z vsakega območja izbrali po eno žensko, za katero menijo, da je v svojem življenju presegla prag domače hiše in ustvarila dodatno vrednost, delila svoj pogled na svet širši množici in poskušala izboljšati okolje in razmere, v katerih je živela.

Območje Velikih Lašč zastopa MARIJA PERHAJ GORŠE, učiteljica, pesnica, pisateljica in kulturnica.

Scroll to Top