Trubarjeva domačija

Zgodovinska razstava "Ženske in reformacija"

Gostovanje razstave Pomurskega muzeja Murska Sobota v Velikih Laščah

V petek, 12. oktobra 2018 je bila v galeriji Levstikovega doma odprta zgodovinska razstava Ženske in reformacija, ki je nastala v letu 2017 ob 500. obletnici reformacije v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Pripravile so jo avtorice Metka Fujs, Tadeja Andrejek in Jelka Pšajd.

V reformaciji so bile v ospredju različne teološke teme in vprašanja, vloga žensk v tem obdobju je bila bolj obrobna tema, pa vendar je pomembno vplivala na dojemanje in emancipacijo žensk. V ospredje reformacijskega gibanja so vstopile mnoge izjemne ženske, kot je bila npr. Katarina von Bora, žena Martina Luthra, toda kljub vsem prizadevanjem neenakost med moškimi in ženskami še vedno ni presežena. Še danes pa so lahko ženske duhovnice edino v protestantskih cerkvah. V Evangeličanski cerkvi na Slovenskem tako deluje, ali v cerkvi ali pri delu z otroci in verniki, šest duhovnic, po eno pa imata še Reformatorska krščanska cerkev (kalvinska) v Motvarjevcih in Binkoštna cerkev.

Na razstavi, ki vključuje veliko predmetov iz zasebnih zbirk, so tako predstavljene ženske duhovnice v Sloveniji ter njihovo delo in vloga v cerkvi, v družini in v skupnosti.

O vsebini razstave je spregovorila ga. Metka Fujs direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota in avtorica razstave. Razstavo pa je uradno odprl velikolaški župan Anton Zakrajšek. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost povezav, ki jih Občina Velike Lašče goji s Prekmurjem, s prekmurskimi občinami in njihovimi institucijami ravno zaradi protestantizma in Primoža Trubarja.

V kulturnem programu sta nastopili pevka Lidija Čop in flavtistka Eva Marolt iz Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče. Na klavirju jih je spremljal prof. Vladimir Mlinarić.

Razstava je bila na ogled do 16. januarja 2019.

Foto: Boštjan Podlogar