Trubarjeva domačija

Jože Centa: Ne ugašajte mi luči

Knjiga spominov Jožeta Cente je dočakala svojo predstavitev tudi na Trubarjevi domačiji, avtorju zelo ljubem kraju. Ne nazadnje je bil ravno on eden glavnih pobudnikov obnove Trubarjeve domačije in ureditve galerije Skedenj, ki je še danes namenjena galerijski dejavnosti.

Predstavitev je tokrat potekala v krogu njegovih družine, sorodnikov z Male Slevice in prijateljev. Z nami so delili najrazličnejše spomine na Jožeta, prigode in anekdote, ki so jih doživeli z njim. Prijetno vzdušje so soustvarili sin Urban in vnukinja Lučka, prijatelj akademski slikar Tomaž Perko, sestrični Slava in Franja, bratranec Lojze, Alojzij Venturini, Srečo Knafelc, ki je dal knjigi grafično podobo, in Matjaž Gruden. Slednji je poskrbel za povezovalne besede.

Centova knjiga nam nudi pogled v čas avtorjevega otroška v rojstni Dvorski vasi in okolici. Kljub boleči izgubi v času vojne, avtor z bralci deli številne lepe spomine na domače kraje in ljudi, ki so Laščanom še danes poznani. Zato naj vsem velja priporočilo »Če še niste prebrali knjige, jo morate vzeti v roke«.