Trubarjeva domačija

Kulturni bazar 2019

Trubarjeva domačija je 4. aprila 2019 že 6. leto sodelovala na Kulturnem bazarju v Ljubljani. Osrednji temi tokratnega nacionalnega strokovnega usposabljanja sta bili Ustvarjalnost mladih in Sodobna umetnost, katerima so sledili tematski sklopi: Gozd skozi umetnost in kulturo, Zdravje, šport, gibanje, umetnost in tehnologije ter Arhitektura in proctor.

Trubarjeva domačija se je predstavljala v okviru predstavitve slovenskih muzejev in galerij, kulturne dediščine in vizualne umetnosti (Skupnost muzejev Slovenije).

Sodelovala je v treh delih:

  • na skupni predstavitvi na stojnici Skupnosti muzejev Slovenije,
  • na degustaciji muzejskih delavnic - interaktivni predstavitvi muzejskih programov, ki so bili tokrat osredotočeni na našo praznično kulinarično dediščino, od Trubarjevega časa pa vse do danes in
  • na predstavitvi programov v zvezi z lesom in gozdom v sklopu pogovora Gozd skozi kulturo in umetnost.

Predstavljali smo žagarsko zbirko na Temkovi žagi in na njej temelječe pedagoške programe, s katerimi Trubarjevo domačijo umeščamo v širši kontekst razvoja žagarstva v dolini Rašice in razvoja lesne obrti v našem okolju. Ob tej priložnosti je izšel tudi spletni priročnik, v katerem lahko domačijo in njene programe v povezavi z lesom najdemo v družbi vseh najpomembnejših slovenskih muzejskih institucij.

Priročnik je na voljo na povezavi: http://www.kulturnibazar.si/…/KB_2019_e_prirocnik__za_na_sp…

Trubarjeva domačija je preko te osrednje nacionalne prireditve dodobra vključena v krog vseh osrednjih slovenskih muzejev in je kot taka tudi prepoznana glavni ciljni publiki: vrtcem, osnovnim in srednjim šolam.