Trubarjeva domačija

Slikarska razstava Petre Shrestha

V galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji smo v petek, 5. oktobra odprli še zadnjo likovno razstavo letošnjega galerijskega programa. Predstavila se nam je umetnica Petra Shrestha, magistra likovne pedagogike iz Ljubljane.

Petra je študirala Slovenski jezik in književnost ter Splošno jezikoslovje na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala junija 2000. Svojo poklicno pot je pričela kot prevajalka na Veleposlaništvu Republike Poljske v Ljubljani, po petih letih pa se je zaposlila v šoli. Sedaj poučuje slovenščino na Osnovni šoli Božidarja Jakca v Ljubljani, kjer vodi tudi delavnice oz. interesno dejavnost iz oblikovanja v glini. Na likovnem področju je leta 2000 pričela obiskovati kiparske delavnice pri akademski kiparki Anamariji Šmajdek, kasneje slikarske delavnice pri slikarju Skenderju Bajroviću, nazadnje pa delavnice risanja figure pri akademski slikarki Barbari Kastelec. Rezultat tega je bil, da je leta 2013 uspešno opravila sprejemni izpit za magistrski študij Likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in študij uspešno zaključila leta 2015.

Petrino slikarstvo in njeno razstavo je predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Po njenih besedah Petrino […] slikarstvo zaznamujejo izvirne, iskrive in igrive ideje, ki jih uresničuje z barvo, linijo in kolažnimi aplikacijami. Kljub vzpostavljanju elementov ilustrativnosti, ki so odeti v avtorsko artikulacijo, njene slike govorijo simbolni in metaforični jezik barv in oblik.«

razstava221018 6
Umetnica Petra Shrestha

razstava221018 5Anamarija Stibilj Šajn – likovna kritičarka, Skender Bajrović – slikar in likovni pedagog in umetnica Petra Shrestha.

razstava221018 1
razstava221018 4Glasbeni program so oblikovali Simon Lušin in prof. Pavla Lušin s slovensko ljudsko pesmijo Kje so tiste stezice in kitarist Tristan Alex Hočevar s skladbo F. Tarrega: Tango.

Razstava bo odprta do 3. decembra 2018. Vabljeni na ogled!