Trubarjeva domačija

Poletna muzejska noč 2018

»NOČ, KO IMAJO MUZEJI SVOJO MOČ«,
Poletna muzejska noč na Trubarjevi domačiji

Poletna muzejska noč je edina noč v letu, ko muzeji in galerije po celi Sloveniji odpro svoja vrata in ponudijo pestro paleto dogodkov brezplačno, za mlade in stare, za redne obiskovalce muzejskih dogodkov in tiste, ki se jim po navadi raje ognejo. Dogodek je skupna akcija Skupnosti muzejev Slovenije, v kateri Trubarjeva domačija sodeluje od leta 2014.

Kot je že nekako ustaljeno, je prvi sklop prireditve namenjen najmlajšim. Tudi letos je ta del prevzel Zavod Parnas, z delavnico Izdelaj svojega kačjega pastirja. Otroci so z Lucijo Griz izdelovali modrega bleščavca, enega najznamenitejših in očarljivih prebivalcev mokrišča Mišja dolina, ki se razteza od Trubarjeve domačije naprej po raški dolini. Pomagali so jim tudi starši.

Vrhunec večera je bil komični koncert (Z)OPERA v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Na nevsakdanjem klasičnem koncertu so poslušalci slišali manj znane in znane arije in duete, ki razkrivajo zgodbe in navade opernih pevcev, ki so sem pa tja že resnično komične - Kdo je resnično prava primadona? Premagati strah pred nastopanjem? Pritisk slave, glamurja in stresa …Kdo je najboljši? Borba je težka in dokazovanje neprestano ... in če ne gre zlepa, gre zgrda! ... Koncert so odlično izvedli Petra Vrh Vrezec (sopran), Al Vrezec (bariton) in pianistka Beata Barcza.

Po kratki pogostitvi je sledilo predavanje Andreja Perhaja, ki se je tokrat osredotočil na Trubarjev Katekizem. Poslušalcem je predstavil celoten Trubarjev projekt priprave Katekizma, ki ni obsegal zgolj pisanja, ampak celotno organizacijo in logistiko, ki je bila zgolj na njegovih plečih. Danes pogosto pozabljamo na kompleksnost in obsežnost Trubarjevega dela ter na to, da je ravno v tem veličina njegovega dela.

  • Foto: Metka Starič

  • Foto: Metka Starič

  • Foto: Metka Starič

Pogostitev z domačimi dobrotami je pripravila Lili Mahne s kmetije Mohor, Javorje. Kmetija je vključena v projekt Uživam tradicijo (Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2022), ki je vezan na kulinarično dediščino Slovenije in Hrvaške. Foto: Metka Starič

Kot popoldanski uvod v letošnjo Poletno muzejsko noč smo na domačiji prvič gostili Knjižnico pod krošnjami, ki že 14. leto poteka pod okriljem zavoda Divja misel z Vodnikove domačije.

Obiskovalci bodo lahko brezplačno listali, brali knjige in uživali v senci pod krošnjami jelš še vse poletne nedelje, od 24. junija pa vse do 26. avgusta. Lepo vabljeni!