Trubarjeva domačija

Stritarjev večer v Levstikovem domu

PRAZNOVALI SMO 182. ROJSTNI DAN JOSIPA STRITARJA

V četrtek, 1. marca 2018 je MKL, Knjižnica Frana Levstika v sodelovanju z Občino Velike Lašče pripravila kulturni večer v spomin na Stritarjev 182. rojstni dan, ki ga sicer praznuje 6. marca. V svojem času je Josip Stritar v primerjavi s sodobniki veljal za izjemno osebnost in veliko avtoriteto. Slovencem je med drugim odkril Prešerna in poezijo, pa tudi vse ostale slovstvene zvrsti od epike in dramatike do proze, književne, socialne in politične kritike. Velja za začetnika satire na Slovenskem, s svojimi kritično esejističnimi spisi pa je pokazal, da je slovenski jezik primeren tudi za znanstvene razprave in ne samo kot pogovorni jezik slovenskih izobražencev. Po Stritarju se danes imenuje tudi nagrada za mlade in obetavne kritike, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Čeprav se nam včasih zdi, da je danes Stritar kar malo pozabljen, kar se v prvi vrsti odraža že v šolskih učnih načrtih, je v Velikih Laščah še zelo živ. K temu pripomorejo tudi Stritarjevi večeri, na katerih velikolaška knjižnica gosti kvalitetne sodobne slovenske ustvarjalce, ki tako kot Stritar, dokazujejo, da je slovenščina jezik, ki ga lahko umetelno in stilsko dovršeno uporabiš za vsako literarno zvrst.

Tokratna gostja je bila Agata Tomažič, prevajalka, novinarka in pisateljica. Do nedavnega smo jo poznali predvsem kot odlično novinarko, komentatorko, avtorico potopisnih reportaž in prevajalko, v zadnjem času pa izstopa njeno literarno delo. V zadnjih dveh letih so izšle tri njene knjige, zbirka kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor esejev in potopisnih reportaž, ki so nastajale za časopis Delo, Zakaj potujete v take dežele?, ter romaneskni prvenec Tik pod nebom.

V pogovoru z Majo Smole je pisateljica na duhovit, mestoma (samo)ironičen način spregovorila o vseh treh svojih knjigah, o tem, kako in kdaj najlažje literarno ustvarja, iz kje črpa navdih za svoje junake, o svojih potovanjih, pa tudi o novi službi, ki jo je na novo povezala s svetom znanosti. V ZRC SAZU namreč skrbi za promocijo raziskovalnih dosežkov in ureja njihov spletni časopis ZRCalnik.

Stritarjev večer 20018 - 1

Pogovor z gostjo je vodila Maja Smole, vodja knjižnice Frana Levstika.

 

Stritarjev večer 2018 - 2

Pogovor so popestrile pevke vokalne skupine Alegria.

 

Stritarjev večer 2018 - 3

Od desne proti levi: podžupanja dr. Tatjana Devjak, vodja Knjižnice Prežihov Voranc Barbara Marinčič, gostja večera Agata Tomažič in vodja Knjižnice Frana Levstika Maja Smole.