Trubarjeva domačija

DEKD 2017: Voda – od mita do arhitekture

Z izbiro teme, Voda – od mita do arhitekture, so se letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine pridružili skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Na Trubarjevini s temo ni bilo težav, saj je domačija z vodo neločljivo povezana. Domačijo še danes obdaja voda, voda je v preteklosti poganjala mlin in žago in tako omogočala preživetje žagarsko-mlinarski družini. O njenem pomenu in povezavi z vodno žago je Andrej Perhaj že pred leti zapisal: »Žaga je kraj, kjer se srečata gozd in voda. Brez gozda in vode bi bilo človekovo bivanje na Zemlji nemogoče. Gozd nas s svojimi viri greje, hrani, dovaja nam kisik, nas oblači, gradi poslopja in nam z lesenimi izdelki lajša in lepša življenje. Voda pa je tekočina življenja, je njegov izvir in vir ohranjevanja; ima neizmerno energetsko in očiščevalno moč. Žaga je torej tisto stičišče, na katerem voda s svojo energijo pomaga človeku izkoriščati bogastvo gozdov …«.

Voda slika

Trubarjevina se je v soboto, 23. septembra po dolgem času prebudila v sončno jutro, kar je privabilo tudi lepo število obiskovalcev. Z vodnikom Andrejem Perhajem so si ogledali Temkov mlin, Temkovo žago in žagarsko zbirko s pečnico. Spoznali so vsakdanje življenje mlinarjev in žagarjev, kako je potekal njihov dan, kje so spali, kaj so jedli in pili.

Med obiskovalci so bili tudi mali nadobudni radovedneži, ki se nasploh vedno izkažejo kot zelo hvaležna publika.

V sredo, 27. septembra je dogodek organiziral zavod Parnas. Organiziral je Interpretativni sprehod po Geološki poti v Kobilji curek z naslovom: »Voda – kamen – meč«.

Kako je potekal, si lahko preberete na spletni strani zavoda Parnas.