Trubarjeva domačija

Živa Agrež in njene zgodbe valov na Trubarjevi domačiji

Trubarjeva domačija, 14. 9.-1.10.2017

V četrtek, 14. septembra smo se v galeriji Skedenj potopili v Zgodbe valov, v slike slikarke Žive Agrež iz Ljubljane. Ker nam v letošnjem septembru vreme ni bilo preveč naklonjeno, smo z razstavo poskušali še malo podaljšati poletje, če ne drugega ne, vsaj spomin nanj. Slikarko Živo Agrež pri nas že poznamo, saj tokrat razstavljala pri nas že tretjič. Najprej smo jo lahko spoznali leta 2015 na gradu Turjak s ciklom slik Iz doline reke Krke, v lanskem letu pa je na Trubarjevi domačiji predstavila svoj cikel Istra –ostanki časa.

DSC 0452

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Slikanju se je posvetila po svoji upokojitvi leta 2004. Pri njeni slikarski poti in razvoju so ji s svojim znanjem pomagali slikarki Nuša Lapajne in Sladjana Mitrović (Zasebna šola risanja in slikanja “Likovni atelje”) ter slikarja Janez Zalaznik (mentor Likovnega društva Senožeti) in Miran Erič (Skupina Želve Univerze za 3. življenjsko obdobje Ljubljana), občasno pa obišče tudi druge delavnice in tečaje, kjer sta jo s svojim znanjem bogatila tudi slikarja Boštjan Plesničar in Tone Rački.

Cikel z naslovom Zgodbe valov, je začel nastajati leta 2014 in je bil končan v jeseni leta 2015. Kot pravi akademski slikar Miran Erič, se je v njem umetnica predala domišljiji. […] »Na slikah valov lahko še vedno opazimo zanjo tako značilne energične poteze in plastenje barv, le da so se tokrat prekrivajoče se poteze podaljšale in zožile; prepletajo se in sledijo smeri valov. Slikarka je njihovo pot tako rekoč zamrznila v delčku sekunde in gledalcu ponuja privilegiran pogled skozi okno vala v njegovo globino, med bilijone kapljic, ki plešejo različne plese na svoji večni poti od zemlje proti oblakom in nazaj.« (Milan Erić)

Agrež Ples v mesečini

Ples v mesečini, akril na platno, 60 x 80, 2015

PLES V MESEČINI

Kdo tam poplesuje
na morski planjavi?
Mesec sanjavi
se spogleduje.
Morske princese
vabi na ples.
Je to utvara
ali je res?

Darinka Grmek Štrukelj

Likovna umetnost in poezija pogosto hodita z roko v roki in se prepletata. Tako je tudi s slikami Žive Agrež. Živa ter pesnici Ana Porenta in Darinka Grmek Štrukelj so se srečale na gradu Turjak leta 2015, združile so svoje moči in nastala je poezija Zgodbe valov.

DSC 0447
Pesnici Ana Porenta in Darinka Grmek Štrukelj, v ospredju Tristan Alex Hočevar.

Poezijo so z glasbo prepletli učenci Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče: Tristan Alex Hočevar na kitari (mentor: Viktor Papež), in trio v sestavi Špela Kokošinek – violina, Eva Ivanc – klavir, Eva Pečnik – violončelo (mentor Ivo Vlašić).

Foto: Niko Samsa