Trubarjeva domačija

Poletna muzejska noč na Trubarjevi domačiji

Letošnja Poletna muzejska noč na Trubarjevi domačiji je bila posvečena 500. obletnici reformacije. Najprej so prišli na vrsto otroci. Udeležili so se lahko delavnice Trubarjevo potovanje v izvedbi zavoda Parnas. Primož Trubar je na svojih potovanjih obiskal veliko nemških mest. Nekaj teh so jih spoznali tudi otroci. V Tübingenu so se najprej ustavili v knjigoveznici, kjer so si izdelali miniaturno knjižico. Pisarka jih je poučila, kako in s čim so pisali v Trubarjevem času. Z gosjim peresom je vsakemu od njih napisala njegovo ime, v pisanju pa so se preizkusili tudi sami. Izdelane knjižice so otroci zapakirali v sode in jih tovorili po nemški deželi vse do Kranjske. Potovali so mimo Bad Uracha, spotoma pa so pomagali pogasiti požar v Kemptnu.

Ob 20.30 uri je sledilo predavanje dolgoletnega vodnika Andreja Perhaja »Trubar-protestant«. Izpostavil je predvsem pomen Trubarja in pomen ostalih protestantskih piscev, da so v relativno kratkem času vzpostavili jezikovni kod, ki se je ohranil vse do danes. Primož Trubar je napisal prvo slovensko knjigo, Adam Bohorič slovensko slovnico, Jurij Dalmatin pa je prevedel sveto pismo. Pomen tega dela so se zavedali tudi v protireformaciji, saj Biblije niso sežgali.

DSC 2996 mala

Domačija je bila odprta med 18. in 23. uro. Obiskovalci so si lahko v tem času ogledali Trubarjevo spominsko sobo z mlinom, žagarsko zbirko v Temkovi žagi, v galeriji Skedenj pa 35. razstavo Trubarjevi kraji, ki v letošnjem letu nosi naslov Trubarjeva misel v Evropi danes.

Je pa ob tej priložnosti postala domačija bogatejša še za eno novost. Dobila je svojo knjigobežnico na vhodu pred sprejemnico, ki čaka na vas da jo obiščete in si izmenjate knjigo.

DSC 2912 mala