Trubarjeva domačija

DEKD 2022: (Vz) trajnostna dediščina

V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine - Trajnostna dediščina. Evropskemu geslu je slovenski koordinator dnevov ZVKDS dodal še drug pomen, saj meni, da lahko z našimi trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti.

Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost.

Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države.

Program dogodkov v Velikih Laščah:

TOREK, 27. SEPTEMBER, ob 18. uri
Trubarjeva domačija, Rašica

KULTURNA DEDIŠČINA VELIKIH LAŠČ    

V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli, katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljamo konservatorji za vpis v register.

Posebej bomo izpostavili nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini, saj so bile tu odkrite najdbe iz različnih arheoloških obdobij, najštevilčnejše pa so iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Prostor bomo predstavili tudi skozi perspektivo starih kart oz. starejših katastrov, pa tudi pojasnili osnovne arheološke metode vrednotenja in raziskav arheoloških najdišč.

Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana.

(Javni zavod Trubarjevi kraji in ZVKDS, OE Ljubljana okolica)

 

ČETRTEK, 29. september 2022, ob 19. uri                                                                                                  
Levstikov dom, Velike Lašče

LEVSTIKOV VEČER

Ob rojstnem dnevu slovenskega književnika in politika Frana Levstika v Velikih Laščah vsako leto pripravimo Levstikov večer, na katerih različni gostje poskušajo osvetliti posamezne delčke Levstikovega ustvarjanja in delovanja. Tokrat bo gostja večera mag. ANDREJA ŠKRABEC.

Mag. Andreja Škrabec je svoje poslanstvo našla v kulturi. Že več let ustvarja za gledališče, piše gledališke igre, igra ter se loti tudi kakšne režije. Za svoje delo je prejela več priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Poleg gledališča se posveča raziskovanju kulturne dediščine. Njena kuharska knjiga Fižol nam ponuja 69 receptov bolj in manj znanih fižolovih jedi, predstavi najbolj priljubljene sorte fižola ter nam razkrije nekaj napotkov za pripravo in shranjevanje te dragocene stročnice. Pred kratkim je izšla druga knjiga z naslovom Okusi suhorobarske dežele, kjer je v sodelovanju z Muzejem Ribnica in Škrabčevo domačijo raziskala navade prehranjevanja v Suhorobarskih krajih. Knjiga črpa znanja iz preteklosti, a ponuja sodobne menije, ki temeljijo na tradiciji prehranjevanja. Beseda bo tokrat tekla o prehranjevanju nekoč in danes, o posebnostih suhorobarskih krajev in kaj zaznamuje naše kraje.

(MKL, Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče)