Trubarjeva domačija

Otvoritev samostojne likovne razstave dipl. slikarja Draga Petrovića: Slikar in delo

Trubarjeva domačija | Razstava Draga Petrovića

Letošnjo galerijsko sezono v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji pričenjamo v četrtek, 14. marca 2019, ko bo odprta samostojna likovna razstava dipl. slikarja, domačina z Gradeža, Draga Petrovića z naslovom Slikar in delo.

Diplomirani slikar Drago Petrovič, rojen leta 1949 v Ljubljani, sodi v srednjo generacijo likovnih ustvarjalcev. Svojo slikarsko pot je začel kot nedeljski slikar ob delu v gozdarstvu na področju notranje opreme. Leta 1968 je maturiral na Srednji lesarski šoli v Zagrebu in leta 1985 diplomiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju. 

Likovno se je izpopolnjeval na tečajih samorastnikov, na večernih tečajih Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in v slikarski šoli Zmaga Modica. Svojo risarsko in slikarsko spretnost je dopolnjeval tudi pod vodstvom profesorja Sava Sovreta. 

Drago Petrović je deloval tudi na področju prostočasne likovne andragogike, kjer je sodeloval s slikarjem Zmagom Jerajem. Ta ga ocenjuje kot »zagnanega organizatorja likovnega udejstvovanja in načrtovalca metodičnega vpeljevanja ljubiteljev v osnove praktičnega likovnega oblikovanja in kot poznavalca, ki obvladuje ustrezne tehnične priprave in tehnološke postopke«. Prepoznava ga kot veščega risarja.

Drago Petrović je leta 2007 diplomiral na Visoki strokovni šoli Arthouse – College for Visual Arts v Ljubljani na temo Sodobna umetnost in prihodnost slikarstva pod mentorstvom prof. Ernesta Ženka in prof. Darka Slavca. Večkrat se je predstavil na domačih in tujih razstavah. Je redni udeležencev likovnih srečanj Trubarjevi kraji, na domačiji pa se je pred leti predstavil tudi že s svojo samostojno razstavo Človek - podoba.

Razstavo in umetnika bo predstavila Helena Grebenc Gruden, kulturni program pa bo popestrila igralka in glasbenica Jerca Mrzel.

Vabilo (.PDF)

Lepo vabljeni!